Jeszcze kilka lat temu, o egzotycznym oleju palmowym nie wiedzieliśmy nic. Natomiast dziś olej palmowy jest wszędzie. I może kojarzyć się nam pozytywnie, bo nazwa brzmi egzotycznie i wakacyjnie, ale gdy bliżej zainteresujemy się tematem, okaże się, że nie tylko nie jest już egzotyczny, ale wręcz bardzo powszechny. Występuje w żywności (margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze), w kosmetykach, paliwach, chemii, nawet w karmie dla zwierząt.
Olej wytwarza się z owoców palmy tzw. pestkowców, które mają wielkość niedużej śliwki w kolorze żółto – czerwonym, i, podobnie jak śliwki, mają wewnątrz jedną pestkę. Owoce rosną w dużych gronach ważących od 5 do nawet 30 kg.
Bez wątpienia – przez pierwsze kilkanaście do trzydziestu lat od założenia plantacji – przetworzony olej palmowy jest najtańszym z roślinnych surowców tłuszczowych na rynkach świata.
Wpływ oleju palmowego na środowisko jest jednoznacznie negatywny. Największym problemem jest zastępowanie lasów tropikalnych przez gigantyczne plantacje roślin wytwarzających ten olej.
To dopiero wstęp – dużo więcej znajdziesz w naszym raporcie.
Z naszego raportu dowiesz się m.in.:
- Czy olej palmowy jest dobry, czy szkodliwy dla zdrowia ludzi?
- Czy tłuszcz palmowy w produktach spożywczych jest tam naprawdę potrzebny?
- Jak i gdzie powstaje olej palmowy?
- Jaki ma wpływ na środowisko?
- Jaki związek ma olej palmowy z orangutanami?
- Czy jesteśmy skazani na olej palmowy?